Pontoon

Pontoon är ett gammalt spel med rötter från England. Vissa påstår att Pontoon är ett av de spel som Black Jack härstammar ifrån. Eftersom Black Jack har fått en så stor popularitet så har intresset för Pontoon minskat, men spelet har nu fått ett uppsving tack vare att allt fler onlinecasinon väljer att ta med spelet i sitt spelutbud. Pontoon liknar Black Jack mycket, men det finns en del saker som skiljer spelen åt och därför kan det vara roligt att prova spela Pontoon som alternativ till vanlig Black Jack.

Pontoon regler

För att spela Pontoon ska man vara minst två spelare och som mest kan man vara åtta spelare. Man använder en vanlig 52 korts kortlek, fast är man åtta spelare så används oftast två kortlekar istället. Kortens värde är desamma som i Black Jack, där klädda kort är värda 10, essen är värda ett eller elva och resterande kort har sina vanliga värden. Målet för spelet är också att få en total summa på 21 eller komma så nära som möjligt utan att få mer än 21. Det är dock några saker som skiljer sig åt jämfört med Black Jack och det handlar framförallt om hur händerna rankas.

Pontoon kortvärden

Det finns en specialregel i Pontoon som inte finns i Black Jack och det är att dealern alltid vinner på oavgjorda händer. Får du 21 och det visar sig att dealern också får 21 i samma spelomgång så vinner dealern och spelaren förlorar. Det finns också tre andra specialfall. Dit hör Pontoon, det vill säga när man får värdet 21 direkt på given, med endast två kort. För att detta ska vara möjligt så ska man få ett ess samt ett klätt kort eller en tia på given. Five Card Trick innebär att man får en total summa om 21 på handen genom att använda totalt fem kort. Ett exempel är 2, 3, 4, 5 och 7. Ett ytterligare specialfall är ifall man får tre kort med ett totalvärde på 21. Detta slår alla händer utom de två tidigare nämnda, alltså Pontoon och Five Card Trick. I övrigt så spelas Pontoon som man spelar Black Jack.